BildetemaTema morsmål 
Ordbøker
Aktiv
Bildesider
Trykte LEXIN-produkter
Kommende ordbøker
Om prosjektet
Kontakt oss
Hjelp
LEXIN-logo
Bokmål—nynorsk
Søkeord:

Slik søker du etter ord i norsk LEXIN

Lyd (talesyntese) for bokmål og nynorsk i LEXIN


Slik søker du etter ord i norsk LEXIN:

 1. Skriv inn ordet du vil søke etter i det blanke feltet ovenfor.
 2. Trykk på Søk-knappen.
 3. Hvis ordet du søkte etter finnes i ordboka, vil informasjon om dette ordet komme fram på skjermen.
 4. En liten blomst () bak et ord betyr at det finnes et bilde av ordet. Klikk på blomsten hvis du vil se bildet.
 5. NB: I mars 2010 forandret vi søkefunksjonene i LEXIN. Vi håper at alle vil like det nye søket.
 6. I det nye søket får du flere treff enn før. Du kan se fem treff om gangen. Hvis du vil se flere, må du klikke lenken Neste 5 treff.
 7. Det nye søket leter ikke bare etter oppslagsord. Det leter etter ord i hele ordboksartikkelen. Det gamle søket kunne bare finne oppslagsord, for eksempel hus og katt. Det nye søket finner også bøyde former, for eksempel huset og katten, og det finner ord som er brukt i uttrykk, eksempler, og så videre.
 8. Det nye søket finner også ord som inneholder det samme ordet eller bokstavene som du søker etter. Hvis du for eksempel søker etter hus, vil du også finne husdyr og sykehus. Før måtte du søke med hus*, *hus eller *hus* for å få til dette. Det nye søket gjør det automatisk. Du skal ikke bruke stjerne (*) selv når du søker.
 9. Det nye søket kan også finne ord som står etter hverandre, for eksempel en katt.
 10. (Det nye søket leter altså flere steder, og finner mer, men ikke hvis du søker etter ord med bare én eller to bokstaver. Da leter det bare etter oppslagsord som er skrevet nøyaktig likt søkeordet.)
 11. Det nye søket prøver å vise deg de viktigste treffene først. Det viser også søkeordet ditt med gul farge alle steder hvor det finnes.
 12. Dersom det nye søket ikke finner noe, prøver det å lete etter ord som ligner på det du skrev, i tilfelle du skrev ordet feil. Da får du ikke noen gul farge i søkeresultatet.

Lyd (talesyntese) for bokmål og nynorsk i LEXIN

LEXIN kan nå lese opp norsk tekst i søkeresultatet (bokmål og nynorsk). Bak hvert norsk felt i søkeresultatet ser du et høyttaler-ikon (). Klikk på ikonet for å høre teksten i feltet bli lest opp.

Talesyntese

Teksten blir lest med en 'syntetisk' (kunstig) stemme. Teknologien for løsningen er et produkt som heter leseWEB, fra firmaet VoiceASP AS. Lyden du hører kommer fra en av VoiceASP sine servere (tjenere). Stemmene er laget av firmaene Acapela Group ('Kari' og 'Olav' for bokmål) og Lingit ('Inger' og 'Isak' for nynorsk).

Innstillinger

Du kan velge mellom kvinne- og mannsstemme. Dette gjør du fra knappen for innstillinger () oppe til høyre i skjermbildet. Klikk på innstillingsknappen for å få fram denne boksen:

Nederst i boksen kan du velge om du vil ha kvinnestemme (F) eller mannsstemme (M).

I den samme boksen kan du velge lesehastighet (øverst). Det er mest aktuelt å velge mellom Normal og Lav. Når hastigheten er Lav, blir teksten lest opp litt saktere enn vanlig.

Midt i boksen finner du også en innstilling for linjekapasitet. Sett innstillingen så høy som mulig.

(Hvis internett-forbindelsen din er svært dårlig, kan det hende at teksten ikke blir lest opp, eller at bare starten blir lest opp. Dessverre hjelper det ikke å endre innstillingen.)

Boksen har en Hjelp-lenke (), men den går bare til en tom side. Hjelpen som finnes, er den du leser her.

Hvis du vil gjøre boksen usynlig, klikker du på innstillingsknappen () én gang til.

Systemet husker innstillingene dine. Hvis du deler datamaskin med andre, og dere har samme brukernavn, kan du få de samme innstillingene som brukeren før deg.

Systemet husker innstillingene dine fra gang til gang ved hjelp av såkalte 'informasjonskapsler' ('cookies'). Hvis informasjonskapsler er slått av i nettleseren din, klarer ikke systemet å huske hvilke innstillinger du har gjort. Da får du i stedet standard-innstillingene, som er en kvinnestemme med normal lesehastighet.

Ingen lyd?

Pass på at lyden i datamaskinen er slått på, og at lydstyrken er passelig.

Hvis du likevel ikke får lyd, må du først undersøke om du får lyd på andre nettsider. Hvis du ikke gjør det, ligger feilen i nettleseren eller datamaskinen din. Nettleseren din mangler kanskje en avspiller ('plug-in') for lyd. På leseWEB sine danske nettsider finner du lenker til gratis avspillere du kan bruke.

Hvis du bruker Internet Explorer, kan det hende at litt av lyden forsvinner. Prøv da å klikke én gang til. (Internet Explorer kan miste starten av den første lyden etter at du har gjort et nytt søk, eller etter at du har bladd til en ny side i søkeresultatet.)

For deg som kjenner leseWEB fra før: leseWEB brukes på mange norske og nordiske nettsteder. De fleste stedene kan brukeren selv velge hvilken tekst som skal leses opp, ved å markere teksten og klikke på en knapp for å spille av lyden. Dette passer dårlig for LEXIN sine søkeresultat, for de er ofte en blanding av norsk tekst og tekst på andre språk. Dessuten inneholder teksten i LEXIN spesialtegn og ufullstendige ord som ikke kan leses opp slik de står på skjermen. Vi har derfor valgt en annen løsning i LEXIN: Hvert norsk felt har sin egen høyttaler-knapp (ikon) () som leser opp feltet. I tillegg finnes det noe som i skjul gjør teksten bedre egnet for opplesing.

Kvalitet

Det beste ville selvsagt være om teksten kunne bli lest av et menneske, men det ville bli for dyrt på grunn av det store innholdet i LEXIN. Selv om den kunstige stemmen vil kunne lese noen få ord feil, tror og håper vi at talesyntesen vil fungere godt for brukerne.

Hvis du oppdager ord som blir lest opp feil, håper vi du vil melde fra til oss, slik at vi kan informere leverandørene av talesyntesen om feilen. Husk å oppgi om det er en bokmåls- eller nynorskstemme som gjør feilen, og om det gjelder manns- eller kvinnestemmen.


Utdanningsdirektoratet, Uni Computing 2015.